top of page

Tuulosrievän historia 1984 – 2001

​

Päivi Peltonen perusti Tuulosrievän aloittaen tyhjästä. Ensimmäiset 15 tuulosrievää myytiin 10. 6. 1984  Hämeenlinnan torilla. Hinta oli aloitettaessa 10 markkaa/1 kg:n leipä. Leivät menivät kuin kuumille kiville ja ostajat halusivat tietää, koska niitä saa taas ostaa. Seuraavaan kerran leipää oli myynnissä taas  lauantaina. Tästä kaikki alkoi. Päivi irtisanoutui hammashoitajan virasta ja aloitti leipurina ja torimyyjänä. Päivi oli 38 vuotias viiden lapsen äiti. Lapsista nuorimmat olivat kaksi ja neljä vuotiaita.

Leipomo toimi ensimmäiset vuodet omassa kodissa Lakkolan kylässä. Leivät paistettiin vanhan tuvan leivinuunissa, jossa paistui kerralla 12 leipää. Vuonna 1988 pihapiirin navettarakennukseen saneerattiin tilava kotileipomo ja koti rauhoitettiin asumiselle. Uuden leipomon kaksikerroksiseen leivinuuniin mahtui kerralla paistumaan jo 60 leipää.

Leipomomoon palkattiin lisätyövoimaa. Töitä tehtiin välillä kahdessa vuorossa. Päivin poika Erkki tuli osakkaaksi yritykseen ja vanhin tytär työskenteli leipomossa, samoin Päivin veljentytär. Tuulosrievässä työskenteli Päivin ja Erkin lisäksi 1– 2 vakituista työntekijää. Kaikki perheen lapset auttoivat kiireisinä aikoina.
Vuoden 1995 kesällä leipomotoiminta siirtyi nykyiseen toimipaikkaan Raikkoon. Sinne oli saneerattu uusi ja isompi leipomo vanhaan navettarakennukseen. Uudessa leipomossa oli kaksi kaksikerroksista leivinuunia, joissa paistui kerralla 120 leipää. Kolmannellekin uunille oli varaus valmiina. Leipomossa oli leivontahuone, paisto- ja pakkaushuone, varasto, leipälaatikoiden pesutila, toimisto sekä  työntekijöiden taukotila. Leipomon päässä toimi itsepalvelumyymälä, josta asiakkaat hakivat tuoreat leivät ja herkut ja jättivät maksun avokulhoon pöydälle.

Tälläinen luottamus asiakkaisiin herätti usein ihmetystä, mutta myös luottamusta, koska rahat eivät kulhosta kadonneet. Kesäisin myymälä oli pihapiirin saneeratussa aittarakennuksessa, jossa toimi myös vanhoilla kalusteilla ja räsymatoilla sisustettu liiterikahvila. Kahvilaa ja pihapiiriä koristivat kesäaikaan lukuisat punaiset pelargoniat. Vakituisia työntekijöitä oli Päivin lisäksi 2-3. Erkki jätti yrityksen Raikkoon siirryttäessä. Päivi muutti asumaan saneerattuun päärakennukseen. Päivi jatkoi yrittäjänä vuoteen 2001 asti. Hän myi yritystoiminnan Tarja Teerenmaalle ja Pekka Timoselle terveydellistä syistä. Kiinteistö siirtyi uusien yrittäjien omistukseen vuonna 2003.
Toiminnan alkaessa myynnissä oli ruisvehnärievä. Nopeasti mukaan tulivat myös kauravehnä ja piimälimppu. Satunnaisesti leivottiin oikeaan taikinajuureen tehtyä ruisleipää ja perunalimppua, jonka valmistuksessa käytettiin oikeaa perunaa. Kaikki leipäreseptit olivat Päivin omia. Myös makeita leivonnaisia oli myynnissä. Valikoimiin kuuluivat hannatädit, kaurakeksit, wienerit, kuiva- ja toscakakut sekä marja- ja raparperipiirakat. Myöhemmin valikoimiin lisättiin myös isot pullapitkot. Kaikki Tuulosrievän tuotteet olivat lisäaineettomia ja suurimmaksi osaksi kotimaisista raaka-aineista valmistettuja. Leivinuuni lämmitettiin leppäpuilla. Näin leipiin saatiin kaunis väri ja herkullinen maku.
Iso 60 Kg:n taikina vaivattiin koneella, josta se nostettiin käsin pöydälle paloiteltavaksi ja punnittavaksi. Valmiit palat laitettiin riivariin, josta ne nostettiin pellille nousemaan ja odottamaan paistoa. Paiston jälkeen leivät nostettiin jäähtymään ennen pussitusta paperipusseihin.

Tuulosrievän tuotteita myytiin aluksi ympäri vuoden Hämeenlinnan torilla keskiviikkoisin ja lauantaisin sekä markkinoilla. Lisäksi leipää myytiin suoraan kotileipomosta. Monet halusivatkin hakea höyryävän lämpimäisen leivontapäivänä leipomosta. Myöhemmin torimyyntiä laajennettiin myös muille toreille. Säännöllistä myyntiä oli vuosien varrella Lahden, Valkeakosken, Tampereen, Turun, Turengin, Riihimäen ja Helsingin toreilla. Lisäksi Tuulosrievän tuotteita myytiin erilaisissa tapahtumissa. Näitä olivat mm. ravit, Hämeenlinnan Elomessut ja Pellavamarkkinat Lammilla. Suuren kysynnän vuoksi leivän jakelu laajennettiin kauppoihin 1990 -luvun alkupuolella. Leipää oli myynnissä noin 30 liikkeessä, mm Helsingin Stockmannilla. Tuulosrievän asiakkaita olivat  myös ravintolat ja ruokalat. Tuotteet olivat suosittuja tuliaisia niin kotimaassa kuin ulkomaillekin. Ne olivat tarjolla myös monissa juhlissa.
Leipomon toimiessa vielä Lakkolan kylässä oli leipomo suosittu matkailukohde. Vierailijoita kävi busseittain ostamassa leipomotuotteita. Raikon leipomossa tämä toiminta laajeni entisestään ja bussiryhmille tarjottiin päätalon pirtissä kahvit ja leipämaistiaiset sekä kerrottiin leipomon ja Raikon tilan historiasta. Bussiryhmiä kävi sesonkiaikana 10 viikossa eli noin 500 henkilöä.

Tuulosrievän logon suunnitteli Juhani Meuronen. Päivi hoiti itse yritystoiminnan suunnittelun ja markkinnoinnin. Toiminnan siirtyessä Raikkoon haettiin ruis- ja kauravehnälle sekä piimälimpulle tuotesuoja. Leivän tuli todistetusti erottua makunsa, kokonsa ja paistonsa puolesta muista leivistä. Lausunnot pyydettiinkin kauppiailta, asiakkailta ja terveystarkastajalta.
Tuuloksen kunta palkitsi Päivin Tuuloksen tunnetuksitekemisestä helmikuussa 1998. Syyskuussa samana vuonna Päivi sai Tuuloksen yrittäjien yrittäjäpalkinnon. Vuonna 2014 yritys sai uuden yrittäjän ja täytti 30 vuotta.

bottom of page